Karamelize Vişneli Ters-Yüz Kek


Bu keki yapmaya karar vermem tamamen zorunluluktan oldu. Yazın sonlarına doğru ikinci parti vişne reçelini yapmak için uzunca bir süre çekirdek çıkarma işiyle uğraştım. Şekerini ayarlayıp, geceden beklettim. Sabah Deniz'in kahvaltısını yaptırırken reçeli çok kısık ateşte ocağa koydum. Aradan geçen sürede sevgili vişnelerimin karamele dönüştüğünü fark ettiğimde ise iş işten geçmişti.

Çekirdeklerini çıkarmak için o kadar uğraştığım vişneler ziyan olup gitmesin diye bunlardan yapabileceğim bir tarif ararken, "Rustic Fruit Desserts" kitabında karamelize vişneli ters-yüz kek (upside down caramelized sour cherry cake) tarifini görünce biraz değiştirerek denemeye karar verdim. Sonuç tek kelimeyle harika oldu. Deneyenlerin genel yorumu, tarifin kekten ziyade, pasta gibi sonuç verdiğiydi... Eğer sıradan bir kek yapmak istemiyorsanız, oldukça güzel ve değişik bir alternatif olabilir...

Malzemeler:
Karamelize vişne (eğer elinizde benim gibi karamelize olmuş reçeliniz yoksa, bunun için 750 gr. vişne ve 500 gr şekeri normalden biraz daha uzun süre ateşte tutarak koyulaştırdığınız ve sonunda yarım limon suyu sıktığınız malzemeyi kullanabilirsiniz)
2 yumurta
100 gr. şeker
125 gr. tuzsuz tereyağ
125 ml. süt
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
6-8 yemek kaşığı un (yaklaşık 100 gr)

Çırpıcı ile yumurtaları cam kasede çırpın, şekeri ekleyin. Yumurtaların rengi açılana ve karışım krema kıvamı alana kadar karıştırmaya devam edin. Eritilmiş tereyağını, sütü de ekleyin. Katı malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın. Bu malzemeleri elemek daha iyi sonuç verecektir. Kabartma tozu, tuz ve un karışımını da yavaş yavaş bu karışıma ekleyip çırpıcı ile çırpmaya devam edin.

Keki pişireceğiniz kabı yağlayıp, bu kaba karamelize edilmiş vişneleri dökün. Daha sonra kek karışımını ekleyin ve kekin içerisine batırdığınız temiz bir bıçak kekin içinden temiz şekilde çıkana kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra ters çevirin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar